Thomas Menamparampil (IND); povzetek

DIALOG CIVILIZACIJ, RICCIJEV MODEL

Zgodovina nam govori, da se razlike pojavljajo med skupnostmi, kulturami, državami in še zlasti med civilizacijami. Ne gre zato, da ne bi marali drugih kultur ali civilizacij, ampak smo napačno razumeli pomene. Majhni problemi so velikih proporcev. Z popolnoma razvito tezo Samuela Huntingtona o neizogibnosti "spopada civilizacij" ne moremo iti do konca, strinjamo pa se z njegovim osrednjim argumentom, da je v sodobnem času prišlo do ponovnega prebujanja kultur in civilizacij in da se meje zaostrujejo. Obstajajo možnosti za večjo oblastnost in napetosti, in dobro je iskati poti, ki vodijo k umirjanju strahov, dialoga, sprave in sodelovanja.

 

7.Mednarodni filozofski Simpozij Miklavža Ocepka

»Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja«


V sodelovanju s Cankarjevim domom in Razvojno informacijskim centrom Bela krajina (RIC)

Søren Kierkegaard 2019

7. mednarodna konferenca in delavnica

 

Primostek pri Metliki, Ljubljana, 13. 5. – 17. 5. 2019

Organizator: KUD Apokalipsa in Srednjeevropski raziskovalni inštitut Kierkegaard Ljubljana

V sodelovanju z Cankarjevim domom, Razvojno informacijskim centrom Bela Krajina (RIC) in Nacionalnim odborom programa za upravljanje z družbenimi spremembami (MOST) pri Slovenski nacionalni komisiji za UNESCO.

Primostek pri Metliki (Big Berry Resort), Slovenija – od 13. do 15. maja 2019

Cankarjev dom, Ljubljana, Slovenija – 16. in 17. maj 2019

Tema: EKSISTENCIALIZEM IN MOŽNOST NOVE POLITIKE V SVETU

 

Kierkegaardovo leto 2019
7. Mednarodni filozofski simpozij Miklavža Ocepka


POZIV

Organizator: Srednjeevropski raziskovalni inštitut Soeren Kierkegaard Ljubljana

Soorganizator: Založba KUD Apokalipsa

Soorganizator mednarodne konference: Cankarjev dom

Črnomelj, Slovenija - od 13. do 15. maja 2019

Cankarjev dom, Ljubljana, Slovenija - 16. in 17. maj 2019

Tema: EKSISTENCIALIZEM IN MOŽNOST NOVE POLITIKE V SVETU

V svetu, v katerem živimo, bolj kot kadar koli potrebujemo dialog med različno mislečimi, ki bo negoval pluralizem idej in prepričanj v smeri duhovne odprtosti. Na 7. simpoziju Miklavža Ocepka želimo spodbuditi dialog med različno mislečimi v svetu, zato tudi premik Rose Luxemburg v eksistencializem in njeno misel spontanosti revolucije, ki je temeljno eksistencialna, kot pa je s svojim zgledom pokazala Simone Weil tudi dejansko filozofska. Govorimo o bivanjskem zaobratu Posamičnika. Tej eksistencialni revoluciji daje razsežnost eksistencialne komunikacije in nenehnega preizpraševanja vesti novo razsežnost, kar ji dodaja misel Karla Jaspersa. Da bi to dosegli pa potrebujemo državljansko pomiritev, da bi pozdravili rane, ki so globoke. Temelj možnosti tega dialoga je pogovor brez obsodbe!

-          Ta tematika s Kierkegaardom navdihnjenim razmišljanjem se bo tako navezovala na misel:

-         KARLA JASPERSA (1883-1969), ROSE LUXEMBURG (1871-1919), SIMONE WEIL (1909–1943) ter obenem spominjala obletnice nastanka revije 2000 (1969)

Kasneje bomo k programu priložili nagovor, ki ga bo nekdo od glavnih govornikov prispeval kot odprto povabilo za kritično in ustvarjalno ukvarjanje s to aktualno temo.

Od udeležencev pričakujemo, da pošljejo svojo prijavo skupaj z naslovom njihovega prispevka v slovenskem in angleškem jeziku najkasneje do 15. novembra 2018 na naslov spletne pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Rok za oddajo prispevkov je 15. januarja 2019. V okviru simpozija ima vsak udeleženec (razen osrednjih govornikov) 20 minut za svojo predstavitev in/ali 15 minut na delavnici. Dolžina pisnega prispevka naj bo med 20,000-25,000 znakov. Prispevki, ki bodo zadostili kriterijem ustrezne kvalitete, bodo objavljeni v zborniku v slovenskem in angleškem jeziku leta 2020.

*

Svoboda samo za podpornike vlade, le za člane ene stranke - naj bodo še tako številni - sploh ni svoboda. Svoboda je vedno in izključno svoboda za tiste, ki mislijo drugače. Ne zaradi kakega fanatičnega pojma "pravičnosti", temveč zato, ker je vse to poučno, celovito in očiščeno v politični svobodi odvisno od te bistvene značilnosti in njena učinkovitost izgine, ko "svoboda" postane poseben privilegij. (...)

ROSA LUXEMBURG

*

KOTIZACIJA: 350 EVR za 5 dni (plačilo do 1. maja) / velja za tuje udeležence oz. stroške za namestitev in prehrano.

Kotizacija za en dan udeležbe: 70 EVR (namestitev in prehrana).

V sodelovanju s Cankarjevim domom, Ballasijevim inštitutomKulturnim centrom Veleposlaništva Madžarske v Ljubljani in Nacionalnim odborom programa za upravljanje z družbenimi spremembami (MOST) pri Slovenski nacionalni komisiji za UNESCO, občino Črnomelj in Mestno knjižnico v Ljubljani.

 

Søren Kierkegaard 2018

Mednarodna filozofska delavnica in konferenca

 

Črnomelj, Ljubljana, 29. 5 – 2. 6. 2018

Preddogodek: Ljubljana, 23. 5. 2018

Organizatorja: Založba KUD Apokalipsa in Srednjeevropski raziskovalni inštitut Soeren Kierkegaard Ljubljana

V sodelovanju s Cankarjevim domom idr.

Ljubljana, Slovenija – 23. maj 2018

Črnomelj, Slovenija – od 29. do 31. maja 2018

Cankarjev dom, Ljubljana, Slovenija – 1. in 2. junij 2018

 

Tema

 

DRŽAVLJAN KOT SVETOVLJAN  V LUČI FENOMENA APOKALYPSIS  (ob 25 letnici založbe KUD Apokalipsa in 5 letnici SRISK Ljubljana)

*

Sokratski simpozij v konferenci : Filozofski diskurz NOVA OIKONOMIA IN EKSISTENCIALNI ZAOBRAT (1. in 2. junij CD)

Referenčno Kierkegaardovo besedilo: Stopnje na življenjski poti (In vino veritas)

200-letnica rojstva Karla Marxa

50-letnica študentske revolucije

*

Apokalipsa v stari grščini ne pomeni katastrofe, nima grozljivega in mračnega prizvoka, niti ni nekaj zgolj skrivnega niti skrivnostnega. Nasprotno, »apokalypsis« pomeni odkrivanje, razodevanje in odstiranje; vpogled v stvar dobimo, šele ko se znebimo utvar; samo če res pogledamo čez in nas strah ne stre, se nam vest odpre in svet odstre.

POZIV ZA PRISPEVKE – KIERKEGAARDOVO LETO 2018

DRŽAVLJAN SVETOVLJAN V LUČI APOKALYPSIS

(v sodelovanju s Cankarjevim domom in MOST / Slovenska nacionalna komisija za UNESCO)Mednarodna delavnica in konferenca, Črnomelj, Ljubljana, 29. maj – 2. junij 2018

Konferenca bo potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani od 1. do 2. junija 2018.Udeleženci bomo tokrat nameščeni v Črnomlju, kjer bodo potekale tudi različne delavnice.
Več o lokaciji: https://www.gostilna-samarin.si/


Konferenca bo kot običajno potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani 1. in 2. junija.

Povzetki smejo biti največ do 500 besed. Namen imamo objaviti prispevke konference v izbranem obsegu.Strokovna komisija Srednjeevropskega raziskovalnega inštituta bo izbrala najboljše prispevke za prezentacijo in objavo v zborniku.

Od udeležencev se pričakuje:

1/ Pisni prispevek k temi (20 minutni nastop)

2/ Udeležba na omizju IN VINO VERITAS (obvezno za vse udeležence konference v Ljubljani): Tri tematske sklope bomo javili naknadno, za posamezen sklop največ 3-5 minutni nastop, odvisno od števila udeležencev.PRIJAVA: do 15. februarja (dodiplomski in postdiplomski študentje z obveznim povzetkom; ostali obvezno navesti ali boste prispevali tudi PISNI PRISPEVEK K TEMI (max. 20 000 znakov); rok za prispevek 1. maj).

KOTIZACIJA: 350 EVR za 5 dni (plačilo do 1. maja) / velja za tuje udeležence oz. stroške za namestitev in prehrano
Kotizacija za en dan udeležbe: 70 EVR (namestitev in prehrana)

Kierkegaard v srednjeevropskem kontekstu
Univerza Konstantina filozofa v Nitri, Slovaška
20.–22. februar 2017

 

Več informacij najdete na tej povezavi.